Jednobojne folije Mactac i rezač folije Summa D60

by | ožu 26, 2022 | Tisak

Jedna od vrsta folija koje postoje su jednobojne folije, čija namjena može biti različita. Namjena kao što su aplikacija folije na ravne ili zakrivljene površine. Površine mogu biti različite kao što su staklo, metal, zid (beton, cigla), asfalt, drvo, tkanina itd.

Primjer printane folije za zid
Folija zid
Primjer rezane jednobojne folije
Rezana folija

Ovisno o površini se mijenjaju svojstva folije. Neke folije imaju jača ljepila, neke folije imaju slabija ljepila. Osim jakosti ljepila se razlikuje i sama struktura folije. Struktura folije definira vezanje molekula unutar folije te iz tog razloga imamo folije koje se klasificiraju kao monomeri (svaka molekula je zasebna), polimeri (dvije molekule su međusobno povezane) i cast (dvije i više molekula su međusobno povezane).

Struktura molekula folije: 

a) Monomer     b) Polimer     c) Cast

Strukture folija

Uz ljepila i strukturu elemenata unutar same jednobojne folije imamo još dva svojstva koja definiraju kakva će biti folija. Jedno svojstvo je boja folije a drugo svojstvo je površina folije koja može biti mat ili sjaj.

Jednobojne folije mogu biti u različitim bojama i tonovima određene boje koje definira proizvođač. Proizvođači folija imaju običaj napraviti RAL kartu sa uzorcima boja i njihovih pod tonova.

Jednobojne folije Mactac – MACal 9800 PRO, 9300 PRO, 8900 PRO

S obzirom da imam RAL kartu sa uzorcima MACTAC folija, ja ću govoriti o njihovim uzorcima boja te pobliže objasniti o kakvim je folijama riječ.

Najkvalitetnija folija iz asortimana Mactac je MACal 9800 PRO. Trajnost ove folije je po tvrdnji proizvođača između 8 i 10 godina ovisno o vremenskim uvjetima – podneblju na kojem se folija nalazi. Najbitnija stavka koja utječe na trajnost folije je njezina izloženost suncu, odnosno UV spektru svjetlosti.

Mactac – MACal 9800 PRO

mactac 9800 pro

Mactac 9800 PRO je polimerna folija koja ima odličnu strukturalnu stabilnost. Napravljena je tako da bi služila za ručno i strojno rezanje koje može biti do milimetarskih detalja. U slučaju aplikacije na velike plohe – površine, ova folija ima odličnu strukturalnu izdržljivost.

RAL karta ima 107 različitih boja od kojih su sve folije sjajne osim crne, bijele, plave, crvene i žute koje su i u mat varijanti.

Debljine folija su 66 µm. Kad se folija aplicira na površinu ona je već nakon par minuta dobro prihvaćena za površinu. Potpuna strukturalna stabilnost varira od 20 minuta do 7 dana ovisno o materijalu na koji se aplicira i vremenskim uvjetima.

Da bi se folija uspješno aplicirala, površina na koju se folija aplicira treba prethodno očistiti od masnoća i prljavštine. Kad je površina dobro pripremljena tada folija ima bolju prihvatljivost i vijek trajanja.

Sljedeća vrsta folije i RAL karte sa folijama je Mactac – MACal 9300 PRO. Razlika između 9300 PRO i 9800 PRO nije velika.

Ovo su neke od razlika:

9300 PRO: Trajnost 7 – 8 godina.              9800 PRO: Trajnost 8 – 10 godina.

9300 PRO: Boje – 60 varijanti.                    9800 PRO: 107 varijanti.

9300 PRO: Debljina – 66 µm.                      9800 PRO: Debljina – 70 µm.

Mactac – MACal 9300 PRO

mactac 9300 pro

Oba dvije vrste folija: 9800 PRO i 9300 PRO su polimerna sa odličnom strukturalnom stabilnošću. Ono što je eventualno presudno kod odabira jedne ili druge folije je njihova trajnost i cijena.

Posljednja vrsta folije koju ću navesti je iz serije Mactac PRO je MACal 8900 PRO.

Ova folija je monomerna i samim time je njezina trajnost manja. Iako ima odlična svojstva,  njezina trajnost na otvorenim prostorima je 3 – 4 godine.

Mactac – MACal 8900 PRO

mactac 8900 pro

 RAL karta sadrži 77 različite boje od kojih je 28 sjajno i 49 mat. Područje primjene – aplikacije ove folije je kao i kod prethodnih navedenih folija, a to su: vanjske i unutrašnje ravne površine kao što su staklo, pleksiglas, metal, te ostale čvrste površine koje ne propuštaju tekućinu i vlagu.

Namijenjeno za dizajn interijera i eksterijera,  putokaze, reklame i označavanje, arhitekturne grafike, prozorske grafike, vozila, plovila, avioni, svjetleće kutije, izloge.

Za više informacija pogledati: https://www.mactac.com/

REZAČ FOLIJA – Summa D60.

Jedan od kvalitetnijih rezaća folija na tržištu danas su rezaći folija kompanije Summa. Rezać folije Summa D60 je verzija rezaća sa širinom rezanja cca 60 cm. Postoje i varijante sa većom širinom rezanja do 160 cm.

Summa D60

mactac 8900 pro

Summa D60 je rezač folija koji se odlikuje svojom brzinom, stabilnošću i preciznošću. Ima mogućnost rezanja folija direktno sa računala putem programa. Ovaj rezač folija također može konturno rezati prethodno printane folije no tada je potrebno na printu postaviti marke za rezanje kako bi se pravilno očitala rezna linija koja je postavljena za rezanje.

Postoje još neke opcije na rezaču kao što su podešavanje brzine, dubine, pomak na krajevima reza, mogućnost rezanja užih folija itd.

Summa D60

summa-1
summa-2

 Moj obrt Zadarko koristi jednobojne Mactac folije kao i Summa rezać folije.

 S njima je moguće izrađivati različite natpise (reklame, registracije za brod, informativne table) kao i oslikavati različite površine (vozila, plovila, izlozi itd.)

 Za više informacija može se pogledati ovdje: https://www.zadarko.hr/

Prijavite se na newsletter

Prijavite se na newsletter

Pridružite se e-mail listu za slanje newslettera kako biste primali najnovije vijesti i obavijesti.

Uspješno si se prijavio!

Pin It on Pinterest

Share This